pxl

Meten is weten; de online MMSE test

Deel 4

Waarom je deze gratis test wilt doen

Het gebrek aan inzicht in de mentale toestand van je dierbare kan de aanleiding zijn van jarenlange ellende en onzekerheid. De test uit deze blog geeft inzicht. Dit kan confronterend zijn. Juist daarom is het handig als je hiervoor niet eerst een afspraak met de huisarts hoeft te maken en in een vertrouwde omgeving de vragen kunt invullen. 

Wat kwam ik hier ook al weer doen?

Je kent dat vast wel, dat gevoel wanneer je in huis ergens naartoe loopt om je daar vervolgens af te vragen wat je kwam doen. Zeker als je al eens te maken hebt gehad met dementie ontkom je er niet aan dat je jezelf wel eens afvraagt of je ook aan deze ziekte lijdt. Ik heb dat regelmatig.

Maar wat is nou het verschil tussen een 'chaotisch brein' zoals dat van mij en de echte symptomen die op dementie zouden kunnen duiden? Een andere vraag die mij bezighoudt is; 'Hoe weet ik nu of bijvoorbeeld mijn moeder aan deze ziekte lijdt zonder dat ik haar onnodig irriteer door het onderwerp dementie ter sprake te brengen?'

Artsen gebruiken de MMSE test.

MMSE staat voor 'Mini Mental State Experiment'. Deze test geeft een indicatie van de werking van het geheugen en andere cognitieve vaardigheden.

Helaas is de kans klein dat ik mijn moeder voor deze test mee krijg naar de huisarts en tegen de tijd dat ze wél vrijwillig meegaat heb ik waarschijnlijk al geen test meer nodig. Mensen die last hebben van het geheugen willen dat vaak zolang mogelijk verborgen houden. 

Het leek me daarom handig om de test online te zetten zodat je zonder al te veel moeite in de beslotenheid van een vertrouwde omgeving de vragen samen met je dierbare kunt invullen. Je kunt de vragen goed of fout beantwoorden. Daar krijg je punten voor en de uiteindelijke score geeft een indicatie. De test kan dus ook geruststellen bij een goede score!

Als je de test 1 of 2 keer per jaar invult krijg je een beeld van het verloop.

Voor de MMSE test heb je twee personen nodig. De vraagsteller en iemand die de vragen beantwoordt. Een test als deze vraagt om de nodige takt want het betreft zoals gezegd een gevoelig onderwerp. Houd er rekening mee dat schaamte een rol kan spelen. Respect voor de zorgvrager hoort op de eerste plaats te staan! De uitslag is géén diagnose maar een indicatie die wellicht reden geeft om naar de huisarts te gaan. 

Wat nu, als de uitslag aangeeft dat er wellicht sprake is van dementie? 

Geen paniek, het duurt vaak jaren voordat de ziekte het leven volledig beheerst. Het is wel verstandig -als de uitslag daar aanleiding toe geeft- om contact op te nemen met de huisarts voor verder onderzoek. Er kan namelijk ook een andere oorzaak zijn voor de uitslag. Het is altijd goed om te weten hoe het ermee staat, zodat je samen met de zorgvrager aan de slag kunt gaan om het leven zo fijn mogelijk in te richten. 

Spiqle Agenda helpt mee

Door inzicht in de routine van de dag te verschaffen ontstaat het gevoel dat alles duidelijk en bekend is. Het zorgt voor zelfvertrouwen en rust. Dit is ook voor een partner heel handig. Deze hoeft bijvoorbeeld niet telkens opnieuw dezelfde vraag te beantwoorden en zelf overal aan te denken. Dat doet wonderen voor de relatie. Omdat Spiqle Agenda ook helpt ook om de zorgvrager voor te bereiden op komende afspraken of handelingen wordt er tevens veel tijd bespaard.

Tot slot profiteert de mantelzorger van Spiqle Agenda omdat er nu veel minder vaak ad-hoc een beroep op hem wordt gedaan. Dit scheelt veel stress en irritatie. Spiqle Agenda werkt therapeutisch en dat in ruil voor slechts een paar minuten per week!

Is dit je eerste contact met onze website dan nodig ik je van harte uit om eens op je gemak door onze site heen te lopen en meteen ook de andere delen van onze kennisbank terug te lezen.