pxl

Onze missie

Mensen helpen om met eigenwaarde zelfstandig te genieten van het leven.

Pa met camera

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Spiqle Agenda® heeft mijn vader zijn leven teruggegeven. Het heeft hem geholpen om 16 maanden langer zelfstandig te genieten van het leven. Dit kon hij, omdat hij zijn gevoel voor eigenwaarde terug had gekregen. De waardering die hij mij hiervoor gaf zal ik nooit vergeten. 

Daarom staat bij Spiqle de zorgvrager centraal. Bij alles wat we doen willen we vooraf het antwoord op de vraag: "Gaat dit ECHT helpen om de kwaliteit van leven van de zorgvrager, partner en mantelzorger te verbeteren?"

Daar zetten wij ons voor in. De aandacht voor de zorgvrager en partner als gewaardeerd deelnemer van onze maatschappij, dát staat voorop. Daarnaast staat natuurlijk de mantelzorger die we zoveel mogelijk willen ontlasten.

Wij zijn echter geen altruïsten en hebben we er belang bij dat we veel mensen kunnen helpen met wat we doen. Maar dat we met onze kennis en ervaring een zinvolle bijdrage leveren aan het geluk van deze groep mensen, dáár voelen we ons pas echt goed bij.

Met de leeftijd komen de kwalen

Vergeetachtig worden maakt ongelukkig

“Opa heeft niet gebeld om me te feliciteren met mijn verjaardag.” Zei mijn dochter verdrietig. In de drukte ben ik ook vergeten opa daaraan te helpen herinneren. Toen ik het hem vertelde zag ik de pijn in zijn ogen. Hij had zich weer in de dag vergist.

Dit is maar één van de vele voorbeelden. Zo herkende hij zijn kleindochter niet toen zijn in de bus stapte in het centrum van Eindhoven tijdens de spits. "Hallo Opa, u hier?", "Ik ken u niet jongedame" was het antwoord van mijn vader. Mijn dochter kwam huilend thuis. Niemand begreep dit. Maar het antwoord is simpel: mijn pa kent zijn kleindochter, mijn dochter dus, wel. Zolang ze maar in de omgeving is waar hij haar verwacht te zien; bij ons thuis. Niet in de bus.

Mijn vader had zoveel last van het vergeten. Hij werd er ook  verdrietig van daar telkens op te worden aangesproken. Daarom koos hij ervoor om niet meer naar buiten te gaan. Er zijn verschillende hulpmiddelen voor dementie en ik heb ze bijna allemaal geprobeerd. Helaas kon pa niet met apps op tablets of smartphones omgaan, was het scherm te klein en vergat hij om er naar te kijken of stond er teveel informatie op.

Na een verandering in zijn medicatieschema vergat pa regelmatig zijn medicijnen in te nemen en kreeg daarop een beroerte. Pas tijdens zijn revalidatie kwam ik erachter dat hij zijn medicijnen niet goed innam.  Een controlerend arts twijfelde aan vader's vermogen om de regie in eigen hand te houden, voorwaarde voor zelfstandig wonen, maar pa wilde niet van een opname weten. 

Toen kwam ik op het idee van Spiqle Agenda®.

Mijn vader is inmiddels op een leeftijd van 91 jaar overleden maar woonde tot op het laatst zelfstandig. Hij was slechthorend en liep ook geen marathon meer. Intelligent en scherp van geest. Met een slecht geheugen en een verminderd begrip van zaken heeft hij samen met zijn Spiqle Agenda 16 maanden langer volop genoten van het leven. Hij is 2 x op vakantie geweest naar Schiermonnikoog en de derde vakantie zat alweer in de planning. Toen Omroep MAX contact opnam voor een interview hoefde hij er ook niet lang over na te denken.

Dit maakte het mogelijk

Als ondernemer ben ik samen met mijn vennoten sinds 2005 werkzaam in de digitale signage / narrowcasting. Eerst in de reclame branche maar vanaf 2008 vooral gericht op het bevorderen van de interne communicatie bij grote bedrijven zoals Philips, ASML, Vodafone, BP en het CBS. Onze passie ligt in het helpen oplossen van communicatie vraagstukken. Hiervoor hebben we een platform ontwikkeld dat inmiddels al in 27 landen wordt gebruikt. 

Mijn wens om mijn vader te helpen bracht mij op het idee om onze technologie voor hém in te zetten. 

Kort nadat pa het scherm met Spiqle Agenda® had gekregen kwam zijn zelfvertrouwen terug. Al na een paar dagen riep hij vanuit zijn stoel: 

"Ja, ik heb mijn pillen ingenomen. Jij komt me vanmiddag ophalen om half vijf. Ik blijf eten toch?"

Daarbij keek hij me recht in mijn ogen aan. Hoe anders dan een paar dagen daarvoor. Het geeft een bijzonder gevoel dat ik met Spiqle Agenda® mijn vader zo gelukkig heb kunnen maken. Dit gun ik iedereen!