pxl

Liever zelfstandig blijven wonen? Spiqle Agenda® helpt daar bij

Spiqle Agenda zorgvrager en mantelzorger samen in de bank

Tijd voor elkaar. Samen genieten, zo kan het ook, Spiqle Agenda® helpt daarbij.

Dankzij de de herhaling van de boodschappen op het scherm van Spiqle Agenda® ontstaat bij de zorgvrager het idee dat ze moeiteloos begrijpt wat er op de dag en de week staat te gebeuren. Het herstel van het zelfvertrouwen zorgt voor rust en helpt enorm bij het zelfstandig blijven wonen.

Het is fijn dat je zelf niet overal meer aan hoeft te denken. Niet dat je dat niet meer kunt, maar dat het niet meer nodig is. Je ziet op het scherm altijd alle informatie die op dat moment belangrijk is.

Dankzij de de herhaling van de boodschappen op het scherm van Spiqle Agenda ontstaat bij de zorgvrager het idee dat ze moeiteloos begrijpt wat er op de dag en de week staat te gebeuren. Het herstel van het zelfvertrouwen zorgt voor rust en helpt enorm bij het zelfstandig blijven wonen.

Het is fijn dat je zelf niet overal meer aan hoeft te denken. Niet dat je dat niet meer kunt, maar dat het niet meer nodig is. Je ziet op het scherm altijd alle informatie die op dat moment belangrijk is.

Juist bij geheugenproblemen is het fijn als de dag op een gestructureerde wijze verloopt. Weten wanneer het tijd is om te eten, drinken, medicatie in te nemen en welke afspraken je hebt met bijvoorbeeld de zorg, de kapper, of je familie. Alles heeft zijn vaste plaats op het scherm. 

De ontwikkeling van Spiqle Agenda®

Bij het ontwikkelen van Spiqle Agenda® hebben we erg veel aandacht besteed aan de details. Het is een uitdaging om de essentie van de informatie zo weer te geven, dat het lijkt alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is. Spiqle is het resultaat van jarenlange ontwikkeling waarbij de 'kunst van het weglaten' centraal heeft gestaan. We hebben ons laten leiden door eigen ervaring en door de ervaringen opgedaan tijdens onze intensieve samenwerking met de pilotgroep. De ontwikkeling heeft daarom twee jaar in beslag genomen en duurt nog steeds voort.

Gemaakt voor een kwetsbare doelgroep

Als je ouder wordt is de kans groot dat je te maken krijgt met een fysieke en mentale achteruitgang. De meeste accepteren de fysieke ongemakken als onvermijdelijk maar vechten tegen de acceptatie van de mentale achteruitgang. De aandacht ligt daarbij voornamelijk op het afnemende korte termijn geheugen. Dat een afnemend geheugen vaak gepaard gaat met een afnemend begripsvermogen en een verandering in gedrag is veel minder bekend. Dit laatste noemt men met een sjiek woord 'decorumverlies'. Plat gezegd wordt het gedrag onfatsoenlijker. Gedrag waarvoor men zich vroeger diep zou schamen wordt nu zonder schaamte vertoond. Voorbeelden hiervan zijn ongegeneerd winden laten en boeren. Verbaal is het ook merkbaar omdat uitspraken niet meer goed door het verstand gefilterd worden. Expliciete- en kwetsende uitspraken zijn hier een voorbeeld van, evenals intolerant gedrag en gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met anderen. 

Het is voor de zorgvrager zelf niet mogelijk om hier op te letten. Een standje geven heeft geen zin. Ben je daarom bewust van de symptomen zodat je op een goede manier ermee om kunt gaan. Juist de combinatie van symptomen als geheugenstoornis, begripsverlies en decorumverlies maakt dat deze groep zo kwetsbaar is. Vergeet daarbij ook niet de eventuele partner van de zorgvrager hierin te steunen. Het is moeilijk om met deze situatie om te gaan. Als mantelzorger ben jij in de eerste plaatst de aangewezen steun en toeverlaat van de zorgvrager die afhankelijk is van de kwaliteit van de keuzes die je maakt.  

Spiqle Agenda® is zo ontworpen dat de zorgvrager zich niet betutteld voelt maar juist in zijn waarde wordt gelaten. Het plaatsen van Spiqle Agenda® is een eerste stap in het samen werken aan het omgaan met de veranderende omstandigheden. Het helpt zorgvrager inzicht te krijgen en de partner van de zorgvrager te ontlasten. 

Wat Spiqle Agenda® zo bijzonder maakt

Geen bedreiging voor de zorgvrager

De zorgvrager hoeft er zelf dus niets voor te doen of te kunnen. Zichtbaar en actueel, 24 uur per dag.

Spiqle Agenda® houdt rekening met de kwetsbaarheid van de doelgroep. Centraal staat daarin de gewenning aan activiteiten door deze al enkele dagen tevoren weer te geven. Tevens zorgen de reminders voor dagelijkse activiteiten zoals slikken van medicijnen, wanneer te eten etc. voor een houvast.

Géén verassingen, leuke foto's van de kleinkinderen of ingewikkelde verhalen. Dat werkt voornamelijk verwarrend.

Spiqle Agenda zorgt direct voor rust en zekerheid. 

Ook voor de zorgverlener, of mantelzorger is het heel handig. De eenvoud zit alleen aan de voorkant, de techniek zelf is heel geavanceerd. Wil je weten welke eigenschappen Spiqle Agenda® allemaal heeft?

Het plaatsen van de agenda

De installatie van Spiqle Agenda® is eenvoudig en er is geen technische kennis nodig. Na het uitpakken van de doos plaats je de voet onder het beeldscherm en hang je de mediaspeler in het beugeltje achter het beeldscherm. Stekkers aansluiten en je kun aan de slag. Internettoegang wordt verzorgd door de ingebouwde module. Je hebt dus géén internetaansluiting nodig.  

Kies een plek in de woonkamer waar de zorgvrager het scherm goed kan zien. Het kan best zijn dat in het begin de beste plaats een plek is die weinig weerstand oproept, vaak iets minder voornaam in het zicht. Na verloop van tijd kun je dan de locatie aanpassen als dat nodig is.

De eerste keer dat Spiqle Agenda® start verschijnt er een code in het beeld. Deze gebruik je om in je Spiqle Agenda® app op je telefoon je telefoon te koppelen aan het scherm. De inloggegevens kun je delen met anderen als je dat nodig vindt. Je kunt direct beginnen met het vullen van de agenda. Je bent nu klaar om de vaste afspraken, herinneringen en verjaardagen in te voeren. 

Spiqle Agenda in de pers

Mijn vader was mijn inspiratiebron. Voor hém heb ik Spiqle Agenda bedacht. Hij wilde na zijn beroerte thuis blijven wonen. Mede dankzij de goede zorgen van diverse zorgbedrijven en dankzij Spiqle Agenda kon hij dat. Voor het eerst heeft hij een interview in het Eindhovens Dagblad gegeven. Klik op foto voor het artikel.

Cijfers

Begin 2017 telde Nederland 3.1 miljoen 65-plussers. dat aantal zal snel stijgen. De levensverwachting blijft stijgen. 

Het aantal mensen met dementie in Nederland ligt inmiddels op 300.000. Dit neemt in hoog tempo toe. 

Het medicijngebruik onder de senioren ligt hoog. Medicijnen worden vaak niet consequent ingenomen met als extra risico dat er zwaardere medicijnen worden voorgeschreven en/of dat er complicaties optreden. 

Net als medicijnen worden ook maaltijden vaak overgeslagen. Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij senioren. Bij ruim 25% van de senioren komt ondervoeding voor. Het voorkomen of verhelpen hiervan zal tot een aanzienlijke gezondheidswinst leiden.

De zorg voor senioren komt voor een groot deel voor rekening van mantelzorgers. Onder deze groep voelt 31% zich tamelijk tot zwaar belast door de zorg. 71% van de mantelzorgers onder de 65 jaar combineert de zorgtaken met een betaalde baan. 

De druk die mantelzorgers ervaren is hoog. Dat komt omdat er vaak op een ad-hoc momenten een beroep op ze wordt gedaan. Het belast de relatie die de mantelzorger heeft met partner en  gezin, werk en sociale omgeving. Het is belangrijk deze groep mensen te ontlasten. 

Voor de partner van de zorgvrager is niet alleen de zorgtaak zwaar, er is ook een extra zware emotionele belasting als gevolg van het verloop van de ziekte. Zo krijg je als partner te maken met het verlies van je maatje en minnaar terwijl je er zorgtaken en verantwoordelijkheid voor terugkrijgt. 

Begin daarom eerder, niet later

Spiqle Agenda® is bedacht als hulpmiddel voor senioren. Natuurlijk is het een oplossing voor iedereen met een concentratie- of geheugenstoornis. 

Begin op tijd. Natuurlijk kunnen we, als we erg ons best doen, een hele poos acteren alsof er niets aan de hand is. Maar waarom? Het kost een hoop energie en stress.

Heb je last van je geheugen? Verstop het niet, zeker ook niet met hulp van je partner, want die leidt ook onder de zorgdruk. Maak het jezelf gemakkelijk en blijf de regie in eigen hand houden. Laat Spiqle Agenda® je daarbij helpen.