pxl

Spiqle Agenda maakt langer zelfstandig wonen mogelijk

Spiqle Agenda zorgvrager en mantelzorger samen in de bank

Tijd voor elkaar. Samen genieten, zo kan het ook, Spiqle Agenda® helpt daarbij.

De herhaling van de berichten op het scherm van Spiqle Agenda zorgt voor herkenning. Hierdoor herstelt het zelfvertrouwen. 

Niet alleen voor de zorgvrager, ook voor de partner en mantelzorger is het fijn als je aan alles hoeft te denken. Niet omdat je dat niet meer kunt, maar omdat het niet nodig is. Je ziet op het scherm altijd de informatie die er op dat moment toe doet.

Dankzij de de herhaling van de boodschappen op het scherm van Spiqle Agenda ontstaat bij de zorgvrager het idee dat ze moeiteloos begrijpt wat er op de dag en de week staat te gebeuren. Het herstel van het zelfvertrouwen zorgt voor rust en helpt enorm bij het zelfstandig blijven wonen.

Het is fijn dat je zelf niet overal meer aan hoeft te denken. Niet dat je dat niet meer kunt, maar dat het niet meer nodig is. Je ziet op het scherm altijd alle informatie die op dat moment belangrijk is.

Juist bij geheugenproblemen is het fijn als de dag op een gestructureerde wijze verloopt. Weten wanneer het tijd is om te eten, drinken, medicatie in te nemen en welke afspraken je hebt met bijvoorbeeld de zorg, de kapper, of je familie. Bij Spiqle heeft alles een vaste plaats op het scherm. 

De zorgvrager staat centraal

Bij het ontwikkelen van Spiqle Agenda® hebben we erg veel aandacht besteed aan details. Het is een uitdaging om de informatie zo weer te geven, dat het lijkt alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is. Spiqle is het resultaat van jarenlang ontwikkelen waaraan onze eigen ervaringen aangevuld met de ervaringen van de gebruikers hebben bijgedragen. Daarbij is de zorgvrager centraal geplaatst en is ook veel aandacht besteed aan het ontlasten van de partner en mantelzorger. 

Ontwikkeld voor een kwetsbare doelgroep

Ouderdom komt met gebreken, lichamelijk, maar vaak ook geestelijk. Lichamelijke ongemakken worden als vervelend ervaren maar 'horen erbij'. Het accepteren van een geestelijke achteruitgang stuit op weerstand. Voor zover er aandacht aan wordt besteed ligt het onderwerp op het afnemend korte termijn geheugen. Er wordt voorbij gegaan aan een afnemend begripsvermogen. Zeker als de problemen met het geheugen gerelateerd zijn aan een vorm van dementie is het van belang te begrijpen dat het begrip, het vermogen om te leren ook afneemt. Je leert niet meer bij, alleen maar af. Zo wordt het bedienen van een koffie apparaat uiteindelijk een onmogelijke opgave. 

Let er daarom in je omgeving op of je bij je naaste symptomen van veranderend gedrag ziet. Als partner - mantelzorger ben jij in de eerste plaatst de aangewezen steun en toeverlaat.  

Spiqle Agenda is zo ontworpen dat de zorgvrager de juiste informatie op tijd ziet. Het voorkomt het ongemak van het steeds opnieuw moeten vragen wat er speelt. Het plaatsen van Spiqle Agenda is dan ook een hele goede stap in het leren omgaan met de veranderende omstandigheden. 

Spiqle Agenda is bijzonder

Respect voor de zorgvrager

Spiqle Agenda vraagt geen bijzondere kennis van de zorgvrager. De zorgvrager hoeft er niets voor te doen of te kunnen.

Dankzij de zichtbaarheid van activiteiten, soms al dagen tevoren, ontstaat het gevoel van weten. De reminders aan het innemen van medicijnen, douchen, eten et cetera, zorgen voor houvast aan routine. Dit bevordert de zelfstandigheid en ontlast de partner en mantelzorger voor een deel van de ad-hoc zorgtaken.

Eenvoudige installatie

De installatie van Spiqle Agenda is eenvoudig en er is geen technische kennis nodig. Na het uitpakken van de doos plaats je de voet onder het beeldscherm en plaatst je de mediaspeler in het beugeltje achter op het beeldscherm. Vervolgens sluit je de stroomkabels aan en je kunt aan de slag. Geen ingewikkelde netwerk installatie. De ingebouwde internetmodule regelt dit voor je. Je hebt dus géén internetaansluiting nodig.  

Kies een plek in de woonkamer waar de zorgvrager het scherm goed kan zien. Het kan best zijn dat in het begin de beste plaats een plek is die weinig weerstand oproept, vaak iets minder voornaam in het zicht. Na verloop van tijd kun je dan de locatie aanpassen als dat nodig is.

Spiqle Agenda in de pers

Mijn vader was mijn inspiratie. Voor hém heb ik Spiqle Agenda bedacht. Hij wilde zelfs na een beroerte, tegen het advies van de arts in, thuis blijven wonen. Goede zorg en Spiqle Agenda maakte dat mogelijk. Lees het interview met mijn vader in het Eindhovens Dagblad (Klik op foto voor het artikel). Bekijk ook het interview op Omroep Max.

Wacht niet te lang

Spiqle Agenda is bedacht als hulpmiddel voor senioren. Maar het is een oplossing voor iedereen met behoefte aan structuur en regelmaat. Je doet er goed aan om Spiqle aan te schaffen zodra je merkt dat er onrust ontstaat omdat er onvoldoende zicht is op de activiteiten van de dag.