pxl

Veel voorkomende vragen en antwoorden

Hier zie je de meest gestelde vragen over Spiqle Agenda.

Je kunt ook de handleiding inzien via deze link.

Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten en stuur een berichtje.

Vraag: Moet ik elke maand het abonnementsbedrag handmatig overmaken?

Antwoord: nee, dat is niet nodig. Zodra je Spiqle Agenda in je winkelmandje plaatst en naar afrekenen gaat, machtig je ons tot het automatisch inhouden van het maandbedrag tot opzegging. Je kunt elke maand opzeggen en je zit dus niet aan een langlopend contract vast.

Vraag: Kan ik Spiqle Agenda zelf aansluiten?

Antwoord: jazeker, de installatie is heel eenvoudig. Na het uitpakken plaats je de voet van het beeldscherm en het kastje van de mini PC in de beugel achter het scherm. Kabels insteken en je kunt aan de slag. De eerste keer dat je hem aanzet zie je een code op het scherm. Deze voer je in de app in om je telefoon te koppelen met het scherm. 

Vraag: Waarom zo'n groot beeldscherm? 

Spiqle Agenda vervangt een normale geschreven kalender. Het grote scherm garandeert dat de zorgvrager de berichten gemakkelijk kan lezen. Je hoeft er niet naar toe te lopen om te lezen wat er op het scherm staat. Omdat het scherm licht geeft is het ook in het donker leesbaar. De berichten wisselen op een rustige wijze. Het menselijk brein is bijzonder gevoelig voor deze ogenschijnlijke rustige beeldwissel en merkt dat op. Je kijkt dus automatisch meerdere keren per dag naar het scherm en daardoor ben je altijd op de hoogte.  De nadelen van andere kalenders handgeschreven of digitaal, zijn:

  • de informatie is alleen leesbaar van dichtbij 
  • de informatie wordt nagenoeg direct weer vergeten
  • teveel informatie op één overzicht; verwarrend
  • de kalender is onverlicht, 's avonds heb je er niets aan
  • het valt niet genoeg op, je moet er aan denken om er naar te kijken. Dat is juist het probleem!

Vraag: Kan ik ook het ook uitzetten? 

Dat is niet de bedoeling. Je kunt er niet van uitgaan dat mensen altijd een goed dag- nacht ritme hebben. Het is heel handig dat je Spiqle Agenda® ook 's nachts kunt zien en daardoor het verschil ziet tussen 4 uur in de middag of 4 uur in de ochtend. Het zorgt er ook voor dat er een beetje verlichting in de kamer is wat handig kan zijn.

Vraag: Kan ik ook foto's laten zien? 

Nee, daarvoor is Spiqle Agenda niet bedoeld. Het is erg belangrijk dat de berichten op het scherm voor de zorgvrager duidelijk zijn. Een foto kan een hele hoop verwarring veroorzaken. Dit is ook gebleken uit ons onderzoek. "Wat is dat voor foto? Wat moet ik nu doen? Waarom staat die daar? Wie is die persoon?" 

Vraag: Kan ik een gesproken boodschap afspelen?

Nee. Berichten op het scherm worden voortdurend weergegeven. Een audiobericht dat telkens wordt herhaald zou erg storend werken en voor veel onrust zorgen. Daar komt bij dat bij veel zorgvragers waanbeelden ontstaan. Stemmen kunnen dat versterken. 

Vraag: Kunnen we met meerdere mensen boodschappen op het scherm plaatsen?

Ja. Je kunt via de app mensen uitnodigen die vervolgens toegang hebben tot je Spiqle Agenda. Hou dit wel beperkt want het is erg belangrijk dat alle informatie naar de zorgvrager via één persoon loopt. Zo blijf je als mantelzorger ook goed op de hoogte.  

Vraag: Kan ik ook afspraken van de hele week plaatsen?

Alle afspraken die binnen 6 dagen plaatsvinden kunnen in principe worden weergegeven. Zo kan de zorgvrager rustig wennen aan wat er allemaal staat te gebeuren.  Afspraken die pas over -bijvoorbeeld- 16 weken plaatsvinden, kun je uiteraard wel in de agenda zetten maar ze worden pas maximaal 6 dagen tevoren op het scherm geplaatst. Alle afspraken van één week in een soort van totaal overzicht weergeven behoort niet tot de mogelijkheden omdat we uit onderzoek weten dat dit heel verwarrend is. 

Vraag: Waar kan ik het scherm het beste plaatsen?

De beste plaats om het scherm te plaatsen is afhankelijk van de zorgvrager. Als het geheugen nog redelijk tot goed werkt dan kan het scherm het beste best op een zicht locatie staan maar hoeft het niet voortdurend gezien te worden. Zo kan de zorgvrager vast wennen. Dit bevordert de acceptatie wanneer het geheugen verder afneemt en het beeldscherm bijvoorbeeld naast de tv wordt geplaatst.